Gå til hovedinnhold

Disse havnyhetene likte dere best i 2023


En kollasj med fire bilder: En kvinne i lab som tar avføringsprøver i en petriskål, en hummer på en kai med tommestokk og notatblokk, en stor fiskefelle av metall i en elv og en stor fiskekjeft med en annen fisk og krok i gapet.
Fotograf: Tor Birkeland / Havforskningsinstituttet, Lene Christensen / Havforskningsinstituttet, Endre Hopland / privat og Bente Kjøllesdal / Havforskningsinstituttet

Kaldtvannsbarracudaen, en eksotisk sjøhest og klassikeren Hummerteina live er noen av godbitene på listen.

I 2023 publiserte vi 243 nyhetssaker på hi.no. Her er de mest populære sakene fra året som gikk:

1. plass: Denne vanlige rovfisken har du sikkert aldri fått

I mars kunne dere lese om lysingen, også kalt for kaldtvannsbarracuda på grunn sitt kraftige bitt og skarpe tenner. Stangfiskeekspert Jan Hinriksson fortalte om lysingens hemmeligheter – og hvordan du kan få den på kroken.

Saken ble lest 24 635 ganger.

Les hele saken her.

2. plass: Hummerteina live: får du auge på den gamle kjenningen?

For 11. året på rad sendte vi sakte-TV fra hummerteina vår ved forskningsstasjonen i Flødevigen utenfor Arendal. Tradisjonen tro gikk teina i sjøen akkurat klokken 08.00 1. oktober – på nøyaktig samme tidspunkt som hummerfisket startet.

Hummerteina er alltid en suksess, og 2023-utgaven endte med 22 551 sidevisninger. Langt flere har også fulgt sendingen via andre nettsider der strømmen har vært bygget inn.

Les hele saken her.

Undervassvideo frå ei teine på havbotnen. Ein hummar med eit trekanta parti på halerota står utanfor teina. Inne i teina sym to fisk
En gammel kjenning på besøk i hummerteina i 2021. (GIF: Havforskningsinstituttet)

3. plass: Etneelva live: Følg laksen kome heim

På den nederste pallplassen vår finner vi nok en sakte-TV-sending. Nemlig fra fiskefella vår i Etneelva. Så godt som all fisk som vandrer opp denne elva, må gjennom fiskefella. Og hvem som svømmer innom, kan hvem som helst få med seg. Og mange gjorde nettopp det.

Saken med sendingen hadde 8975 besøk. Men enda flere har også fulgt sendingen via andre nettsider der strømmen har vært bygget inn.

Se den her.

4. plass: Vågehvaler rundt Svalbard bæsjer 600 tonn hver dag

Rett under pallen finner vi en skikkelig drittsak. Nærmere bestemt en sak om avføringen til vågehvalene rundt Svalbard. Denne avføringen inneholder store mengder næringsstoffer som er viktige for økosystemet i havet.

Hvalbæsj-saken ble lest 7860 ganger.

Les hele saken her.

5. plass: Denne bitte lille Sotra-turisten gjev forskarane hakeslepp

I løpet av en drøy måned på senhøsten 2023 ble det meldt inn tre observasjoner av sjøhest til havforskerne våre. Den siste var på svømmetur utenfor Sotra ved Bergen, da den ble oppdaget av en fridykker.

Denne saken ble publisert på tampen av året, men endte likevel med 7842 sidevisninger.

Les hele saken her.

6. plass: Har lykkes med å «lagre» makrellstørje i merd

I flere år har havforskerne forsøkt å få til levendelagring av verdens største tunfisk, makrellstørja.

I august kom gjennombruddet. Ved Stad klarte forskere fra Havforskningsinstituttet, fiskebåten «Vestbris» og Fiskeridirektoratets «Fjordgyn» å fange og overføre én makrellstørje fra not til en egenutviklet transportmerd, som ble tauet til land. Noen dager senere gjentok de prosedyren med 22 makrellstørjer vest for Florø.

Saken endte på 7774 sidevisninger.

Les hele saken her.

7. plass: Har påvist «fisketuberkulose» i makrell

En ukjent nyresykdom hos makrell viste seg å være en bakteriesykdom, som er best kjent i oppdrett. Dette er første gang at fisketuberkulose, som sykdommen kalles, er påvist i makrell.

Saken ble lest 5979 ganger.

Les hele saken her.

8. plass: Lønsamt rekefiske med teiner?

I mars kom en rapport som skulle svare på om det kunne bli lønnsomt å bruke teiner i rekefiske. Tja, er konklusjonen i rapporten. Men rekefisket kan bli en lønnsom nisje, mener forsker Guldborg Søvik.

Saken endte med 4478 sidevisninger.

Les hele saken her.

9. plass: Disse «utlendingene» har besøkt norske farvann i sommer

Sommeren er høysesong for observasjoner av eksotiske fisker og andre sjødyr. 2023 var intet unntak. Flygefisk, pelamide, månefisk og laksestørje var noen av de eksotiske gjestene som dukket opp sommeren 2023.

Saken ble lest 4350 ganger.

Les hele saken her.

10. plass: Er Hardangerfjorden overgjødslet?

Hardangerfjorden er et av de mest oppdrettsintensive områdene vi har. I tillegg slippes det ut mye næringssalter i fjorden. I denne saken kan du lære mer om hvordan dette påvirker fjorden og dyrene som lever der.

Denne saken fikk 4250 besøk.

Les hele saken her.

Bilde av person som jobber med å ta vannprøver fra tanker med vann som er hentet opp på dekk fra ulike dyp.
Planktontekniker Linda Fonnes Lunde tar vannprøver (ctd) i Hardangerfjorden. Disse vannprøvene ble tatt på et brislingtokt med «Kristine Bonnevie». (Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet)

Bonus: Fire «gamle» saker på topp 10

På hi.no leses mange saker lenge – til og med flere år etter at de er publisert. Og 2023 var intet unntak.

Hvis vi tar med saker publisert før 2023 på topplisten, kom fire eldre saker seg inn på topp 10:

Hvis vi utvider listen til de 20 mest leste sakene på hi.no, var åtte av dem fra før 2023.