Gå til hovedinnhold

Hummerteina live 2018


Lene Christensen hummerteina 2018

Lene Christensen med den nye hummerteina.

Fotograf: Tor Birkeland

Vår hummerteine på sjøbunnen i Flødevigen sender live også i år. Når årets hummerfiskesesong starter mandag 1. oktober klokken 08.00 går teina i sjøen.

Årets hummerteine blir røktet av forskningstekniker Lene Christensen. Hun sjekker teina klokken 12 på hverdager for å se til agnet og eventuelt ta hummer for merking. I helgen drar hun teina etter behov.

Teina sender live til og med 11. oktober klokken 12.00.

 

 

Her kan du spole tilbake hvis du vil se hva du har gått glipp av de siste timene.

Ny teine

I år har vi skaffet oss en ny, og ganske mye større hummerteine. Kanskje gjør det at vi klarer bedre fangst enn i fjor, da én hummer kom seg inn i teina. Flere store hummere ble observert utenfor, men de klarte ikke å komme seg inn i teina.

Fangstdata fra Hummerteina live går inn i forskningen vår på effekten av bevaringssoner for hummer. Flødevigen ligger i en slik bevaringssone. Mengden hummer her er dermed ikke representativ for andre områder. Men vi kan ikke garantere fangst, ikke minst siden vi setter teina like ved kaikanten.

Les mer om bevaringsområder.

Tips oss!

Vi vil gjerne har tips fra publikum om det skjer noe spennende i eller rundt teina. Dette kan være interessante observasjoner for forskerne våre, og i tillegg kan vi plukke noen av høydepunktene til nettsiden eller facebooksiden vår.

Du kan sende e-post om teina til Lene Christensen på lene.christensen@hi.no.

Du kan også gi tilbakemeldinger i dette kommentarfeltet på Facebook.

Tar du opp interessante snutter, send dem gjerne til Anders Jakobsen på anders.jakobsen@hi.no.

Registrer deg til hummerfisket hvert år

I 2017 ble det innført nye regler for hummerfiske, blant annet et krav om at folk må registrere seg til hummerfisket hvert år. Les reglene hos Fiskeridirektoratet.

Kravet om registrering ble innført etter råd fra Havforskningsinstituttet, fordi det blant annet vil gi bedre statistikk og mer kunnskap om hummerfisket. I forbindelse med årets hummerfiske holder vi på med en stor undersøkelse, der vi vil følge 600 personer fra registeret gjennom fiskesesongen. Disse vil også rapportere fangstene til oss.

Nytt i år er også et krav om at alle teiner skal ha en seksjon med råtnetråd, for å få ned tallet på dyr som blir fanget i såkalte spøkelsesteiner. Dette er en bomullstråd som råtner etter noen måneder. Dermed vil en tapt teine slutte å fiske.