Gå til hovedinnhold

Hummerfest døgnet rundt


Lene Christensen og hummer

Lene Christensen med den niende og siste hummeren i teina.

Fotograf: Katinka Bleeker \ Havforskningsinstituttet

Da Lene Christensen fikk en SMS 01:45 natt til søndag av en seer som fulgte med på livesendingen, skjønte hun hvor populær den var. Nå er Hummerteina live ferdig for i år.

Torsdag klokken 13 ble hummerteina i Flødevigen trukket for siste gang denne sesongen. Lene Christensen, forskningsteknikeren som har røktet årets hummerteine, har merket stor interesse fra publikum de 11 dagene teina har vært i sjøen.

– Jeg fikk en SMS kvart på to natt til søndag fra en person som fulgte med. I meldingen sto det at nå er det slåsskamp mellom de to beistene inne i teina di.

På det tidspunktet var det nemlig to store hannhummere i teina til Havforskningsinstituttet (HI).

– Det gikk bra med begge. Ingen hummere er blitt skadet i teinene våre, og det er veldig bra, sier hun.

Det er ikke bare den nattlige SMS-senderen som har fulgt med på Hummerteina live. Siden sendingen begynte 1. oktober har nettsaken med livestreamen hatt snaut 20 000 besøk. I tillegg har trofaste fans kommentert og stilt spørsmål på Facebook, og Christensen har fått e-poster, telefoner og meldinger av folk som har hatt spørsmål om blant annet agn og teina.

Hummerteinas kanskje største fans, brødrene Nyström fra Sverige, sendte dette bildet før årets livesending startet. (Collage: Brødrene Nyström)

Årets største: 40 cm

I fjor kom det kun én hummer i teina, og da hendte det flere ganger at store hummere rett og slett ikke om seg inn i teina. Derfor har HI skaffet en ny og betydelig større teine i år.

– Det har gått kjempebra. Vi har fått veldig mye fangst. Vi har hatt ni hummere oppi når vi har trukket teina, og så er det fire som har gått ut, sier Christensen.

Før hun slipper hummerne tilbake i sjøen, blir de undersøkt.

– Vi sjekker kjønnet, måler totallengde, lengde på ryggskjoldet og så måler vi bredden på knusekloen, sier Christensen.

Den største hummeren i teina denne sesongen målte 40 centimeter, og flere over 35 centimeter.

Viktige tall

Teina i Flødevigen ligger i et hummerreservat, hvor forskere fra HI merker og overvåker hummerne. Av de ni hummerne som ble fanget i teina, hadde syv av dem allerede blitt merket før, mens de to siste ble merket den siste uken.

– Disse registreringene blir en del av statistikken og overvåkningen av hummerreservatet. Så da kan vi se hvordan det går både med bestanden og enkeltindivider, sier Christensen.

Hun forteller at én av hummerne som gikk i årets teine ble registrert første gang i 2013.

– Den hadde vokst 10 centimeter på fem år. Det er veldig kult. En stor hann vokser gjerne 2,5 centimeter på et skallskifte, så denne har trolig skiftet skall fire-fem ganger i denne perioden. Det viser at den har det bra i reservatet.